Ivóvízkútfúrás

Ivóvízkútfúrás

Cégünk szakirányú végzettséggel és vízügyi hatósági engedéllyel – 300m talpmélységig teljes körű, megbízható és precíz ivóvízkútfúrási szolgáltatást biztosít ügyfelei számára az ország egész területén. A helyszíni felméréstől a kivitelezés végéig a részfeladatok (tervezés, engedélyeztetés, kútkialakítás, akna, kútház építése, komplett kútgépészet-vezérlés összeállítása) összehangolásával – a kútfúrás során – minden munkafázist egy kézben tartunk.

Az akár napi több 100 köbméteres mennyiségben is folyamatos vízadásra képes – fúrt ivóvízkút ivóvíz tisztaságú rétegvizet gyűjt, amit szivattyúval lehet a felszínre hozni. A zárt kútfejnek köszönhetően a szennyeződések nem juthatnak be a kútba.

A jelenlegi szabályozás szerint a lakossági ivíóvízfelhasználásra történő kútfúrás minden esetben engedélyköteles. A fúráshoz a helyszíni felmérés és a hidrogeológiai információgyűjtés után először megtervezzük a kutat, majd a terveket beadjuk engedélyeztetésre (létesítési és üzemeltetési) az illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre és a Katasztrófavédelemhez, ami körülbelül 1-2 hónapot vesz igénybe.

A kútfúrás lépései

Az engedélyeztetés után keresőfúrást mélyítünk, és geofizikai méréssel pontosan meghatározzuk a vízadó rétegek helyét és vastagságát, majd értékeljük a várható vízadó képességét. A fúrólyuk megfelelő méretre történő felbővítése után a felbővített furatba beépítjük a kútbélés csöveket, a szűrőket és a szűrő kavicsot, ezután kavicsolt szűrőzést végzünk. A kút – tisztító szivattyúzása és vízhozammérése, a szabvány kútakna és a kútfej-szerelvényezés kivitelezése, illetve a kút paramétereinek megfelelő kútgépészeti berendezések (szivattyú, vezeték) kialakítása után -kerül végül átadásra. Mindemellett vízóra-felszerelésre is szükség van, és a felhasznált vízmennyiség után vízkészletjárulékot kell fizetni a Magyar Állam részére, amelynek díjszabása jóval alacsonyabb, mint a közműves ivóvízé.

A kútfúrás ára elsősorban a talaj szerkezetétől, a fúrási mélységtől és a cső átmérőjétől függ, ezért pontos összköltsége minden esetben az engedélyezett kútterv alapján, egyedi árképzés során kerül kiszámításra.

Munkánkat a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével, a felszín alatti vizek optimális védelmével végezzük, kérjen tőlünk személyre szabott, online ajánlatot!