Szántóföldi öntözőkútfúrás

Szántóföldi öntözőkútfúrás

Cégünk szakirányú végzettséggel és vízügyi hatósági engedéllyel – teljes körű, megbízható és precíz szántóföldi öntözőkútfúrási szolgáltatást – biztosít ügyfelei számára az ország egész területén.

A szántóföldi öntözőkút üzemeltetéséhez szükséges vízhozamot (a védett vízadó rétegek megsértése nélkül) a  helyszín hidrogeológiai viszonyainak megfelelően, talajvíz-, vagy rétegvízkinyeréssel érhetünk el. A vizeket szivattyúval lehet a felszínre hozni, és a zárt kútfejnek köszönhetően a szennyeződések nem juthatnak be a kútba.

A kútfúrás lépései

 

A hatályos jogszabályok értelmében a szántóföldi öntözőkútfúrás minden esetben engedélyköteles tevékenység. A szükséges földhivatali engedély birtokában, a helyszíni felmérés és a hidrogeológiai információgyűjtés után megtervezzük a kutat. A szabályozásnak megfelelő tervdokumentációt (cél, vízhasználat, víz típusa, stb.) beadjuk engedélyeztetésre az illetékes települési önkormányzat jegyzőjéhez (lakossági célú) vagy a Nemzeti Földügyi Központhoz (gazdasági célú), ami 1-2 hónapot vesz igénybe.

Az engedélyeztetés után keresőfúrást mélyítünk, és geofizikai méréssel pontosan meghatározzuk a vízadó rétegek helyét és vastagságát, majd értékeljük a várható vízadó képességét. A fúrólyuk megfelelő méretre történő felbővítése után a felbővített furatba beépítjük a kútbélés csöveket, a szűrőket és a szűrő kavicsot, ezután kavicsolt szűrőzést végzünk. A kút – tisztító szivattyúzása és vízhozammérése, a szabvány kútakna és a kútfej-szerelvényezés kivitelezése, illetve a kút paramétereinek megfelelő kútgépészeti berendezések (szivattyú, vezeték) kialakítása után -kerül végül átadásra. A kút megépítését követően vízjogi üzemeltetési engedélyt is kell kérni attól a vízügyi hatóságtól, amelyik a létesítési engedélyt kiadta.

A kútfúrás ára elsősorban a talaj szerkezetétől, a fúrási mélységtől és a cső átmérőjétől függ, ezért pontos összköltsége minden esetben az engedélyezett kútterv alapján, egyedi árképzés során kerül kiszámításra.

Munkánk során kiemelt figyelmet szentelünk a felszín alatti vizek optimális védelmével végezzük, kérjen tőlünk személyre szabott, online ajánlatot!